Sådan spotter du synsproblemer hos børn I Smarteyes

Har dit barn synsproblemer?

8 tegn du skal være opmærksom på Børnebriller

Lær at spotte synsproblemer hos dit barn

Børn er gode til at kompensere for deres synsproblemer, og derfor bliver flere børn med behov for briller desværre først opdaget sent. På denne side kan du læse, hvad du som forældre eller pårørende til et barn skal være opmærksom på.

1. Hyppig hovedpine og/eller øjentræthed
Klager dit barn ofte over hovedpine eller trætte øjne, kan det være tegn på et synsproblem. Hold derfor øje med om dit barn ofte gnider sig i øjnene og spørg ind til, om dit barn har ondt bag øjnene eller er træt i hovedet.

2. Problemer med at se på nært hold
Hvis dit barn tager ting eller tekst meget tæt på for at læse eller se, kan det være et tegn på, at dit barn har problemer med at se på nært hold. Hold øje med, om dit barn oplever ubehag ved eksempelvis læsning eller spil på tabletten.

3. Problemer med at se på afstand
Læg mærke til, om dit barn kniber øjnene sammen for at kunne se ting på afstand. Problemer med at se på afstand kan fx komme til udtryk ved at dit barn ønsker at rykke tættere på fjernsynet, tavlen eller ikke har lyst at være med til aktiviteter såsom boldspil.

4. Problemer med samsyn eller synlig skelen
Problemer med samsyn kan også være et tegn på synsudfordringer. Hold øje med, om dit barn ofte lukker eller holder hånden over det ene øje eller skeler synligt. Det kan være et tegn på, at dit barn overanstrenger sine øjne.

5. Lysoverfølsomhed
Vær’ opmærksom på, om dit barn er usædvanlig lysfølsom over for sollys eller lys fra skærme som eksempelvis fjernsyn eller tablet. Hvis dit barn ofte kniber øjnene sammen for at skærme for lys, kan det være et tegn på et synsproblem.

6. Problemer med finmotorikken
Hvis der er problemer med synet, vil dit barn ofte have sværere ved at koordinere sine bevægelser, og det kan gøre, at dit barn virker klodset. Det kan for eksempel være, at dit barn ofte støder ind i ting, spilder eller har svært ved at gribe en bold.

7. Problemer med at fokusere
Hvis du opdager, at dit barn har problemer med at fokusere ved eksempelvis ofte at lukke for det ene øje eller måske endda lægge hovedet lidt på skrå, så kan det også være et tegn på et synsproblem hos dit barn, som du skal være opmærksom på.

8. Koncentrationsbesvær
Hvis dit barn bruger kræfter på at se optimalt, kan det resultere i øget træthed og koncentrationsbesvær. Det kan have betydning for dit barns evne til at sidde stille og følge med i skolen. Vær opmærksom på manglende læselyst eller lav læsehastighed. 

Har du mistanke om, at dit barn ser dårligt?

Kan du nikke genkendende til et eller flere af ovenstående tegn, råder vi jer til at få foretaget en synsprøve. Er dit barn under 10 år, skal I første gang have taget synsprøven hos en øjenlæge. Er dit barn over 10 år, foretager vi synsprøven.

Kundeservice

Vores kundeservice er altid klar til at hjælpe dig.  Kontakt din lokale Smarteyes på telefon. 

Eller skriv til os på kundeservice@smarteyes.dk

© Smarteyes 2024

Smarteyes Danmark A/S, Lyskær 1
2730 Herlev
CVR: 35247092